head    
         

Nr. 13Vi trenger mange kunstnere, og ut av det avles det god og viktig kunst, sier billedkunstner Mai-Bente Bonnevie i intervjuet på s. 16.

Forfatterstanden trenger også en underskog av stemmer for å få fram nye talenter.
«Derfor, hva du enn kan eller drømmer om å kunne – begynn på det. Dristighet rommer genialitet, kraft og magi. Begynn, og begynn nu», sier Goethe.

I tekstkonkurransen, som vi i år arrangerer for sjuende gang, er tema underveis. Vi ønsker tekster i alle sjangere, og juryen borger for høy kvalitet. Skriv, og skriv nå!

Vi ønsker at mange skal ytre seg, og spaltene er åpne for både nye og etablerte litterære stemmer. Vårt mål er at hvert nummer skal bli bedre enn det forrige. Det er vanskelig å finansiere et magasin som STEMMER, og dette temaet er en gjenganger i lederne. Konkurransen om kulturmidlene er stor, og STEMMER får avslag nesten hver gang, i den grad vi overhodet får et svar. Vi fortsetter å søke, men erkjenner samtidig at abonnentene er grunnfjellet for å utgi et magasin. For å dekke utgiftene trengs det mange nye (følg med i jakten etter nye abonnenter på www.stemmer.no/wp ).

I Gjengangeren leser jeg historien om bluesbandet på Bastøy som er invitert til Notodden Bluesfestival 2012. Bjørn «Sleepybear» Andersen, tidligere innsatt, har lenge arbeidet for at musikkprosjektet Jailhouse Stage skulle få innpass der. I år lyktes han, og bluesband fra Skien, Bastøy og Ravneberget fengsel skal opptre på festivalens åpningsdag 2.august. Andersen nektet å gi seg. «Fengselsbandet Skyldig som faen har imponert garvede musikere, som blant annet Knut Reiersrud», heter det i Gjengangeren 16.mai

For oss i STEMMER var det et mirakel at forestillingen Hyllest til det skrevne ord ble vist på Litteraturhuset i Oslo 21.april, på Tidsskriftets dag. Forestillingen, som ble skapt av skuespiller Nina Andresen-Borud i samarbeid med en rekke andre kunstnere, var basert på tekstene som juryen la spesielt merke til i fjor­årets tekstkonkurranse om Naturens stemmer. Den entusiasmen, profesjonaliteten og varmen som lå bak, er en bekreftelsen på at STEMMER er viktig for mange. Vi fortsetter derfor til tross for at vi mangler 100 000 kroner for å dekke utgiftene i år.

Et mirakel kommer sjelden alene. For like før kom fotografen Leif Preus inn på banen, begeistret over både tekst og bilder. Han appellerer til landets fotografer i sine mange foredrag, og presenterer STEMMER som et blad for dem: «STEMMER er et litterært magasin, men ser man på bladets artistiske og respektfulle behandling av fotografier, er bladet også en inspirasjon for alle som er glad i fotografi. Det er kvalitet i alt som vises».

«Dere trenger bare en ny abonnent hver dag», sa Leif Preus, og vi er i gang. En ny i dag, en ny i morgen.

Vi er stolte av nr. 13, men glade for kritiske innspill og nyskapende tekster.
«Dristighet rommer genialitet, kraft og magi. Begynn, og begynn nu».

Unn Christensen