head    
         

Finn din egen stemme

Finn din egen stemme «Sange skal bevæge og gøre noget ved dig.Hvis det ikke rører mig selv, kan jeg roligt gå ud fra, at det heller ikke rører andre.Så vidt jeg kan se, handler det om at finde sin egen tone.»

Det må være en indre nødvendighet å bli kunstner, skriver den danske visesangeren Trille i sine erindringer, som kom ut i vår. Hun var en viktig stemme på 1970- og 80-tallet. Et grunntema i sangene hennes er å være omfavnet og omsluttet av noe – smelte sammen med noe annet og større. «Det er næsten som en form for alkymi. Det ene og det andet indgår forbindelse, og der kommer guld ud af det», skriver Trille Nilsen.

Gleden ved å smelte sammen med noe annet og større, har jeg følt sterkt i arbeidet med dette tjuende nummeret av STEMMER. Vi har to temaer denne gangen: Sverige og Barnelitteratur. Det begynte med en reise i Värmlandskulturen, i regi av det svenske magasinet VI, som er en viktig inspirasjonskilde for STEMMER. Vi møtte billedkunstnerne Karen Broos og Lars Lerin, som begge har gallerier i Värmland, besøkte Västanå teater, som stadig spiller Selma Lagerlöf – og ble bedre kjent med magasinet VI (se side 2–7).
Gradvis bygget dette seg opp til noe større. I to tekster presenterer vi den svenske lyrikeren Sonja Åkesson (1926–77), som «gjer et fantastisk og uventa svar på kva eit kjærleiksdikt kan vere» (se side 10–12).
To bibliotekarer og nestorer innen barnelitteratur presenterer svenske stemmer. Les om vendepunktet i Maria Gripes forfatterskap da hun ble inspirert av film og la inn mer spenning i bøkene sine (se side 13–14). Vi får en glidende overgang til tre nye, norske forfattere som skriver barnebøker (se side 15–19) inklusiv billedkunstneren Eli Hovdenak, som har laget forsiden vår. Bildet av Albatrosten ble for meg et symbol på STEMMER og det vi prøver å få til (se side 18): For vi vil heller være albatrost enn trost, det gir oss mer verdighet og tyngde …

Forsidebildet passet uendelig bra til tekstkonkurransen om Svev, og slik ballet det på seg. Denne gangen føltes det som alt vi tok i ble til gull, takket være alle som har bidratt!
Vi gratulerer årets prisvinnere med tekstene (se side 20–26), som beveger og gjør noe med oss. Stor takk til juryen – og for at vi nok en gang får trykke Norske hemmeligheter (s. 27).
Retorikk, språk og skrivetips er viktig for STEMMER. Skrivetipsene finner du denne gangen på s. 38–39 og i teksten fra Gotland (s. 8–9) der vi stadig holder oss i Sverige. Slik henger alt sammen med alt. I spalten Leserne skriver er tema Møte, nesten gang blir det Om forlatelse. For leserne skriver, som aldri før.

Vi mottar stadig bøker skrevet av våre abonnenter og bidragsytere. Vi vil i tur og orden omtale dem på nettsiden vår, følg med på www.stemmer.no/wp

Neste år feirer vi 10-årsjubileum og utlyser ny tekstkonkurranse! Bli med på den spennende ferden. Det handler om å inngå forbindelser med andre og finne sin egen stemme. Unn Christensen

Unn Christensen