head    
         
Et glimt av håp?

Filmen Røverdatter gir en nær og var skildring av et sjeldent far/datter-forhold. Sofia Haugan har levd hele livet med en far som har gått ut og inn av fengsel, og i mange år hadde hun ikke noe kontakt med han. Filmen gir innblikk i det møysommelige arbeidet mot rusfrihet. Den skildrer et anstrengt forhold mellom far og datter, som samtidig er fylt med humor og varme følelser. Det er en film du både gråter og smiler av.

Målet hans er å bli rusfri og starte livet i en alder av 55. For han må bli rusfri hvis de skal ha et forhold, sier «røverdatteren». «Jeg skal ikke røre noe fra og med i morgen», uttrykker han. «Hvorfor ikke i dag?» parerer filmskaperen, som kjemper en kamp for faren sin, og får så det holder både av unnskyldninger, sinne og stor kjærlighet. «Du er den beste datteren som fins. Jeg er veldig stolt av deg og glad i deg», sier han. Vi ser en enslig tåre som renner langsomt nedover kinnet hennes.

Da STEMMER og =Oslo utlyste en tekstkonkurranse om Avhengighet i vår, definerte vi begrepet vidt. «En tekst om avhengighet kan handle om rusavhengighet, avhengighet av natur, dataspill, sosiale medier, toppturer i fjellet, smarttelefon eller noe helt annet», skrev vi. Men, « i rent klinisk forstand omfatter det bare lovlige og ulovlige rusmidler, legemidler, gambling og nettbasert gaming» heter det i omtalen av boka Hva er avhengighet (se side 7). Temaet i dette nummeret handler om rus og avhengighet, og debatten vi inviterer til 12. november har rus og kreativitet som tema (se annonse side 4). Men de 99 bidragene vi fikk inn i konkurransen, skildrer avhengighet i vid forstand.
Juryen, som besto av Tom Egeland, Hilde Hagerup, Erling Kittelsen og May Grethe Lerum, valgte ut to vinnertekster (første- og andrepris) som vi trykker i dette nummeret. To tekster som juryen ga hederlig omtale, trykkes i nr. 1 neste år. Vi takker for samarbeidet med =Oslo, sender en stor takk til juryen og gratulerer de to vinnerne, som vi skal feire 12. november!

STEMMER er avhengig av flere abonnenter for å kunne betale sine regninger. Derfor, kjære leser, er vi takknemlige hvis du vil fornye abonnementet for 2019 (gjelder bare dem som har fått en giro sammen med bladet). Fortell en venn om STEMMER, be om gratiseksemplarer til utdeling på kafeer eller tannlegekontor, og ta kontakt hvis det er noe du savner i bladet. Vi prøver stadig å bli bedre og er fylt med håp og optimisme etter at vi startet Forfatterskolen i fjor. Ideene florerer, tekstene kommer. Bli med på vår fantastiske reise for å kunne publisere stadig flere nye stemmer!

Unn Christensen