head  
       

 

Juryens uttalelse
STEMMERS tekstkonurranse 2017:
Tekster for barn og unge,
med åpent tema


Det kom inn 19 bidrag til STEMMERS tekstkonkurranse 2017, med åpent tema og målgruppe barn og unge. 15 var prosa, og 4 var dikt.
Alle bidragene var anonymisert, så juryen har ikke kjent navnet til forfatterne underveis i vurderingsprosessen.
Selv om antallet bidrag har vært lavere enn tidligere år, har vi satt pris på å lese tekster for en lesergruppe som ofte blir tilsidesatt på litterære arenaer. Mange av tekstene viste stor kreativitet, humor, mot og originalitet. Likevel har det vært vanskelig å finne tekster med overbevisende unge fortellerstemmer. Flere av konkurrentene har kanskje funnet det overraskende utfordrende å skrive tekster som engasjerer både barn, unge og voksne, slik denne typen litteratur ideelt sett skal gjøre. Samtidig har mange klart å gripe temaer, spørsmål, språk og karakterer leseren kan lære og le av, sørge og identifisere seg med.

Vi håper at forfatterne har funnet like stor glede i å utarbeide tekstene som vi har hatt av å lese dem, og at de fortsetter å skrive for barn og unge – gjerne med utgangspunkt i innsendte tekster.

Juryens beslutning:
1. pris:

Bettas mystiske 88 av Anna Kompelien
Stemningen settes og engasjerer leseren allerede i første setning. Historien fungerer på to nivåer: Forfatteren klarer å skape spenning rundt en absurditet, og man tar seg i å lure «hva er det med tallet 88?» I tillegg har historien et underliggende budskap, for hva er det Betta setter i gang hos jeg-fortelleren?
Fortellingen flyter og gjør inntrykk, og som leser bryr man seg oppriktig om karakterene. De er artige og sympatiske, barnlige, men tatt på alvor. Forfatteren har en original stemme og overbeviser som forteller fra et barns perspektiv. Forhåpentligvis er ikke dette det siste vi hører om Betta og co!

2. pris:
Den damen av Johanne Emilie Andersen Hoff

Diktet «Den damen» er kortfattet og tankevekkende. Den enkle formen gjør diktet tilgjengelig for mange lesere, både unge og gamle. Vi blir tatt med inn i en konkret situasjon: En jente leverer en bag med tannbørste og kosedyr til en dame på en stasjon. Jenta og damen, forstår vi, er den samme personen. Allikevel kjenner de hverandre ikke.
Spørsmålene diktet reiser, er aktuelle både for barn og voksne. Kommer jeg til å være den samme personen hele livet? Er jeg den samme som jeg en gang var?
Vi ønsker å oppmuntre forfatteren til å fortsette å skrive poesi som inviterer både store og små til å reflektere over det å være menneske.

Hederlig omtale:
Haust av Berit Oksfjellelv
Forfatteren mestrer et skarpt og billedlig språk, som bringer naturen til live gjennom enkle, rene og skarpe skildringer. Teksten ville ha tjent på å gjøre oss lesere bedre kjent med karakterene. I tillegg savner vi mer handling. Historien inneholder ingen store overraskelser, men vi tror at mange lesere vil kjenne seg igjen i tematikken – om den alt annet enn tomme tomheten etter at et familiemedlem uventet reiser sin vei. «Haust» er en lavmælt, men vakker historie, trolig mest for det eldre sjiktet av konkurransens målgruppe.

Utdrag fra Domen av Nina Borge
En dystopi fra Heidal! Ideen er forfriskende, og vi skulle gjerne ha lest mer enn dette spennende utdraget fra ungdomsromanen Domen. Forfatteren har skapt et troverdig fortellingsunivers. Formmessig er teksten også vellykket. Fortellerstemmen bruker et effektivt språk som passer historien og fungerer godt. Historien er uten tvil nøye gjennomtenkt og grundig utviklet, men lest som et utdrag er det for mange detaljer og overforklaringer som tidvis forstyrrer innlevelsen. Vi oppfordrer absolutt forfatteren til å fortsette jobben med prosjektet.

Svart katt i oppgangen av Hilde Hodnefjeld
Dette er en fin og original tekst med mye potensial. Svart katt i oppgangen er fortellingen om en liten familie, deres tro og overtro. Den egner seg godt til opplesning, og som et illustrert verk. Språket er enkelt, men innholdsrikt, med en troverdig barnestemme. Historien er ladet med undertekst, uten å bli utydelig. Pappas angst for ulykke og jakt etter lykke er gripende.
Foreløpig opplever vi teksten som uferdig; særlig spenningstoppene kunne med fordel ha blitt bearbeidet. Dessuten går ikke fortellingens indre logikk helt opp til slutt.

Vi gleder oss til å se forfatteren jobbe videre med historien, slik at vi snart kan lese bildeboka om denne forunderlige, lille familien.

Oslo 3. oktober 2017
Lise Forfang Grimnes, Pia Tveterås
og Liv Marit Weberg

 

 

 

Vinnere av STEMMERs tekstkonkurranse 2017

Førstepris:
Bettas mystiske 88
av Anna Kompelien

Andrepris:
Den damen
av Johanne Emilie Andersen Hoff

Fra venstre: Nina Borge,
Anna Kompelien,
Johanne Emilie Andersen, Hoff, Hilde Hodnefjeld
– fra prisutdelingen november 2017

 

2016:

Vinnere av STEMMERs tekstkonkurranse 2016 “Uro”


Førstepris:
ORANGE av Åshild Thune

Andrepris:
STARI MOST av Jóna Hafdis Einarsson

Hederlige omtaler:
URO, «EG VAR DER …»
av Kjetill Østgaard

VI, DE UROLIGE, MAMMA
av Ragnhild E. Lindgård

SLANGEN
av Anna Skjervum

PLUTO av
Thomas K. Solbakken

Juryen bestod av:
Gro Dahle,
Morten Harry Olsen,
Tine Kolstad

Juryen avsluttet sitt arbeid 2. oktober 2016