Les Det! (fire bokomtaler)

Les Det! er et leseprosjekt i Buskerud, der litteraturformidling er satt i system. Alle elever på ungdomstrinnet får systematisk presentasjon av ungdomslitteratur to ganger i året. Gulskogen skole har vedtatt et bokmanifest, og en grupper elever i 10. klasse har Les Det! som valgfag, ledet av bibliotekar Marit Gautneb (se reportasje i STEMMER nr. 2/2016). Elevene skriver bokomtaler for Uprisen, som er ungdommens egen kåring av beste norske ungdomsbok. Les fire av omtalene her.

Anders Totland: Engel i snøen (bokomtale)

Av Jade BrændsrudAndersTotland_Engelisnoen_01_forside

Nydelig bok om sorg, smerte og død.

-Veit du kva eg synest er fint å tenka på?
Seier pappa
-Eg likar å tenka at menneska er som snøkrystallar
-Som snøkrystallar? Seier eg
-Som snøkrystallar, seier pappa
-Dei kjem liksom ut av ingenting
og svevar gjennom verda
ei kort stund, uendeleg vakre
og heilt spesielle.

Denne boka fikk meg virkelig til å oppleve hvordan det eterning5-svgr å vente på at døden skal komme. Den var gripende fordi den satte spor og er en bok jeg kommer til å huske. Den var forvirrende fordi man aldri vet hvem man leser om. Den er skrevet i jeg-form, og jeg-personen ble det aldri fortalt noe særlig om. I starten hadde jeg ingen anelse om denne personen var gutt eller jente. Jeg tolket personen som en gutt, men det kan være at andre tolker det annerledes, det syntes jeg var utrolig interessant.

Jeg har aldri lest en så kort bok med et så sterkt budskap. Historien er noe helt for seg selv, ved måten den er skrevet på og hvordan den rører. Den åpnet øynene mine for hvordan en kan ha det på et sted der folk dør.

Jeg falt helt for hvordan boka var utført. Den hadde en nydelig forside og jeg elsket de små, men betydningsfulle illustrasjonene for hvert kapittel. Jeg likte også hvor kort boka og kapitlene var, det gjorde den enkel å lese. Forfatteren er kjempegod til å skrive så lite med så mye mening. Historien var også skrevet på nynorsk noe som gjorde den mye vakrere å lese. Jeg syntes det var en god kombinasjon av dialog og fortelling. Det eneste som jeg kan trekke ned er at bok kunne ha utvidet øyeblikkene mer, slik at jeg virkelig kunne føle på hvordan personen hadde det.

Dette tror jeg er en bok som mange vil like fordi den er god på en vond måte. Historien treffer og jeg er veldig glad jeg leste den. Takk til Anders Totland for en fantastisk bok.
Jeg anbefaler denne boken på det sterkeste og håper at den vil bli nominert.

 

Maren Engelschiøn: En del av meg (bokomtale)

Av Celine Johansen

En bok om å finne seg selv og sin egen plass i verden.

Ida har alltid følt seg annerledes, helt siden hun var liten en-del-av-meghar hun følt at hun ikke hører hjemme sammen med moren og søsteren. Hun reiser til Amerika for å finne brødrene sine som hun aldri har verken hørt om eller møtt. Hun oppdager etter hvert sin rette identitet og finner ut hvor hjertet og sjelen hennes virkelig hører til.

Denne boken ga meg en følelse av hvordan det er å være usikker på sin egen identitet. Historien var godt skrevet og skildringene av både følelser, miljø og handlinger var godt fortalt. Likevel var det noe i denne teksten som ikke helt nådde inn til meg. Skrivestilen var gripende og fin, men dramatikken var ikke på topp. Boken levde ikke opp til mine forventninger. Det var ikke så mye her som fikk meg til å ville lese videre, det eneste som holdt meg terning3-svggående var
skrivestilen til forfatteren.

Historien var ganske langtekkelig. Dette er en ganske ensformig historie, jeg har lest flere bøker om å finne seg selv og for meg når ikke denne boken helt opp. Dette er en bok som jeg tror fort kan bli glemt.

Det var en utfordring å knytte meg til hovedpersonen. Jeg fikk følelsen av at hun ikke hadde så mye personlighet som jeg hadde håpet på. Ida er en ganske normal jente og jeg skulle ønske hun for eksempel hadde problemer eller ting hun måtte håndtere som gjør at man kan relatere seg mer til karakteren.

Boka var forutsigbar, med noen overaskende vendinger innimellom. Språket var ganske modent og bar egentlig ingen antydning til at det var ungdom som var i dialog med hverandre.

Jeg ble ganske skuffet over denne boken. Jeg hadde håpet at det ville være mer spenning og at historien skulle fenge meg, det gjorde den dessverre ikke.

 

Linn T. Sunne: Lett lykkelig (bokomtale)

Av Vanja S. Werner

Milla blir med moren sin på en spontan tur rundt i Norge for lett-lykkelig_productimageå se på stavkirker. Når bilen deres ikke starter, har de ikke har noe annet valg enn å bli med en bilmekaniker til Valdres og bo på det nedlagte pensjonatet til tanta hans. Det Milla ikke forventet var å møte hennes livs kjærlighet på et så «dølt» sted.

Jeg likte forsiden på boka veldig godt, og enda mere da jeg fant ut at det skulle forestille Valdres. Jeg har nemlig hytte i Valdres og syntes at forsidebildet ligner veldig på landskapet der.

Starten på boka var tam og uoriginal, som om det er noe jeg indexhar lest gjentatte ganger. Etter hvert som jeg leste så vokste boka på meg mere og mere. Inntrykket mitt av historien når jeg først leste var at den ville kun handle om kjærlighetslivet til Milla. Det viste seg å bli en bok med mange faktorer og interessante folk. Bikarakterene hadde forskjellige personligheter som viste seg godt fram. Det jeg savnet var et bedre bilde av kjærlighetsinteressen til Milla, Simen. Jeg føler at han ikke ble så mye av en person i handlingen og at de for det meste snakket om han og ikke med han.

Forfatteren sitt språk i boka varierte veldig. Fra morsomme sammenligninger til å sette inn engelske ord som ikke passa inn i det hele tatt. Ord som «bissnisslike» og «u-fucking-trolig» var rett og slett kleint å lese. Det var og så et par steder jeg skulle ønske det var satt inn noen ord eller blitt omformulert. Bildene var unødvendig.

Jeg likte slutten på boka. Det at ikke bare Milla kom seg videre med kjærligheten, men også at de andre karakterene fikk sin slutt med en start.

 

Veronica Salinas: OG (bokomtale)

Av Tine Cornelia E. Larsen

Om en jente som er nødt til å flytte til et nytt land ogsom hun ikke kjenner til, eller kjenner noen, med et nytt språk som hun ikke kan.

Denne boka handler om en 18 år jente som har flyttet fra Argentina til Norge. I Norge jobber hun som en Au-pair for en familie, der hun må ta vare på to små jenter. Hun kan ikke snakke norsk så hun går på et norsk-kurs et par dager i uken. Der møter hun en jente som er fra Polen som hun blir god venn med.

Jeg synes boka var forvirrende for forfatteren bytta på når hovedpersonen var i Argentina og minnene hun har derfra, til når hun var i Norge i nåtiden. Når jeg trodde at hun var i Norge var hun i Argentina. Da hadde jeg sett det for meg helt feilterning3-svg og måtte da lese kapitelet på nytt for å få det riktige bildet. I boka forteller hun om oppveksten sin og minnene hun har fra Argentina, mens hun lever sitt nye liv i Norge der hun passer på to jentebarn.

Jeg syntes at denne boka kunne vært troverdig som at det kunne ha skjedd i virkeligheten. Selv om at den var troverdig var det ikke noe som skjedde i denne fortellingen. Det eneste som var litt spennende var at man ikke fikk vite hva hun heter, men ellers synes jeg den var uinteressant. En ting som jeg savnet var skildringer som kunne ha gjort at boka ble litt spennende.

Forsiden passet bra siden det første norske ordet hun lærte var «og». De brukte dette ordet veldig ofte i boka siden det var det boka het og det var et av ordene hun kunne veldig godt på norsk. Historien er skrevet i jeg-form. Det tok ikke så lang tid for meg å lese ferdig boka, mest fordi boka ikke var lang og den hadde ikke så mye tekst på hver av sidene.

Jeg er nødt til å trekke ned boka veldig for den var lite spennende og det føltes som at jeg bare leste den for å bli ferdig. Det med skildringene gjorde også som at terningkastet ble som det ble. Det som jeg likte med denne historien var at den viste hvordan det var å være ny i et land som man ikke kan språket til. Jeg følte at denne boken passer mer til voksne enn ungdommer.

 

Dette innlegget ble publisert i Bokomtale. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *