En gang skal lillebror selv bli stor …

STEMMER har mange inspirasjonskilder. Det svenske magasinet VI er en av dem. Siste nummer har en lang artikkel om Norge: Hvordan gikk det til at lillebror ble Europas kuleste nasjon? Skam er en viktig faktor, Marcus & Martinus en annen. AHA, Knausgård, Sundfør …

Av Unn Christensen

tidningen-vi-omslag-2017-05-720[1]

Magasinet Vi har mange flotte bilder. Denne gangen et fantastisk fotografi av geiter som klatrer si et tre. De går etter en daddellignende frukt i argantreet i Marokko. Bildet er slått opp over to ider helt i begynnelsen av bladet.

Forsidebildet av Sara Danius, sekretær i Svenska Akademien, er også fint, men kommer ikke opp mot bildet som er presentert av henne på s. 21.

 

Kledd i tekst

Vi’s litteraturredaktør, Peter Fröberg Idling, har et langt intervju med Sara Danius, som hver oktober meddeler verden hvem som får Nobelprisen i litteratur. Og, som i fjor, måtte forsvare at en rockepoet fikk prisen, noe mange av oss applauderte. Kledd i en kjole laget av boksider kom hun på Nobelfesten.

Hvilke bøker formet hennes liv? Det startet med Bonniers kokebok fra 1960 og bøkene om Narnia. Tidlig leste hun Victor Hugo og Sven Delblanc, for å nevne noen. Intervjuet forteller om oppbrudd og tap, og om det eksistensielle jordskjelvet hun opplevde ved å lese Proust for første gang. Intervjuet forteller også om essays hun har skrevet, som Min första krets og På stranden med Sartre och Camus.

 

«En plats med själ»

er en ny spalte, der forfatteren Theodor Kallifatides skriver om Mariatorget på Söder i mainummeret: «En suspekt del av stan, men samtidigt en oas» da han kom til Stockholm for mer enn 50 år siden. Det har magi, skriver Kallifatides, som har bodd i nærheten av dette torget i snart 50 år. Denne lille epistelen fikk meg til å kjøpe hans siste bok, som handler om å få tilbake lysten til å skrive.

 

Et rom med utsikt …

Gjennom Vi får jeg fulgte med i svensk litteratur. I hvert nummer er det mange bokomtaler, og det er artikler om billedkunst, musikk og politikk. Varsling er også et sentralt tema i dette siste nummeret, som har flere spennende reportasjer. En av dem handler om kunstneren Banksys hotell i Betlehem, som har den verste utsikten i verden: til den israelske muren på Vestbredden.

«Den norska invasjonen» er tittelen på teksten om Norge, der forfatteren spør: Hvordan gikk det til at lillebror ble Europas kuleste nasjon? TV-serien Skam er en viktig faktor. Denne lange artikkelen har en gjennomgang av ny, norsk litteratur, der Linn Ullmann, Geir Gulliksen og Ingvild H. Rishøy er omtalt. Artikkelen kan leses på denne nettsiden.

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *