For deg som liker å lese

Denne gangen vil jeg anbefale et TV-program, nemlig det svenske litteraturprogrammet Babel. Vår og høst sendes det hver søndag på SVT 2, og det kan også sees på SVT Play: www.svt.se

Jeg vil spesielt anbefale programmet fra 2.9.2018 der Vigdis Hjorth møter den svenske forfatteren Jonas Hassen Khemiri. De har begge skrevet om familiehistorier, og det som raskt blir klart, er at det blant søsken fins ulike fortellinger om hva slags familie de har vært del av. Og, som Vigdis Hjort påpekte, knyttes det et ofte ubehag – blant de andre familiemedlemmene – til den personen som forteller en annen historie enn den «offisielle». Hvordan snakker den personen som aldri har fått snakket ut? Det er en tendens til at vi krever mer av ofrene enn av bødlene, uttrykte hun, med referanse til sannhetskommisjoner …

Og Khemiri tar opp tråden: Hva skjer med en familie når en person forandrer seg? Samtalen denne gangen dreide seg om kampen om hva som egentlig hendte. Khemiri har skrevet om papparollen og hvordan synet på egne foreldre kan endre seg når en selv får barn. Hva betyr det å være voksen?

Dessuten er det et langt, spennende intervju med forfatteren Elisabeth Åsbrink om hennes siste bok Orden som formade Sverige.

Dette er et program for alle litteraturinteresserte mennesker. Sendingene i høst er tilgjengelige på nettet fram til mai 2019.

Unn Christensen

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *