Venstresidens funksjon

av Christian Vennerød

Utdrag fra «Peterson redder ungdommen og slakter politisk korrekthet» :

j b peterson

Peterson er ikke blind for at hierarkiene kan få for mye makt eller bli for sterke. Det er derfor vi trenger venstresiden, sier han. Venstresiden er til for å kritisere og korrigere hierarkiene, som alltid står i fare for å bli tyranniske. Dette gjør venstresiden svært verdifull. Det er denne verdsettelsen av venstresiden som gjør at han selv plasserer seg politisk som «en klassisk liberaler».

Men Peterson er ikke så mye politiker som psykolog. Han sier rett ut at han ikke primært ser verden i et politisk lys, som han mener er altfor endimensjonalt. Han mener det er mye mer fruktbart å bruke et psykologisk, filosofisk eller teologisk perspektiv. Han er en eksistensialist i den betydning at han er opptatt av det som gjør livet verdt å leve. Han vil hjelpe leseren til å komme inn i en positiv feedback-loop der serotonin-nivået øker. Det gir selvtillit. Så rett deg opp, skyt brystkassen frem.

Det gjør deg også sårbar og utsetter deg for angrep, men det må du tåle. Du bør ta ansvar, og du bør ta sjanser.

Fordelen er at hvis du oppfører deg som om du hører til på toppen av hakkeordenen, så vil de andre også behandle deg som om du er det. Dette er ikke en ren bløff. Du er ikke bare en kropp, men også ånd og psyke. Ved å rette deg opp viser du verden at du med åpne øyne tar på deg den byrden det er å være et ansvarlig menneske. Du lar deg utfordre av skjebnen og går ikke dukknakket gjennom livet i frykt for nederlag og katastrofer.

Snakk rett ut av posen. Vær optimistisk. Tro på at du greier oppgaven. Si det du mener. Be om det du vil ha. Ta ansvar. Gå ut fra at du er kompetent. Denne innstillingen har hjulpet hummeren i 350 millioner år. Den gir styrke, så andre kan stole på deg i sine vanskelige stunder, og slik at du selv kan greie å leve med all den urett og lidelse som fins i verden, sier Peterson.

For livets formål er ikke å bli lykkelig. Det er urealistisk, for det er for mange problemer og for mye lidelse. Oppgaven er å finne mening. Og den finner man bare ved å ta ansvar. Uansett om man lykkes eller ikke.

Les hele teksten i STEMMER nr. 2/2018 (utgis ca. 1.11.2018)

 

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *