Ferske forfattere

Skrivekunstakademiet i Hordaland har samlet de nyeste forfatterne sine i en liten antologi som de har kalt «Jeg trenger ikke bein for å stå her». Det er modig gjort, både av Skrivekunstakademiet og av forfatterne; kaste dem ut i møte med den store, grusomme verden som består av kritiske anmeldere og andre lesere med hevete øyenbryn. Kanskje noen på jakt etter Det Store Nye Talentet.

Antologien består av korttekster, noen sammenhengende til nesten korte noveller, andre frittstående, og en del dikt.

Denne leser har forsøkt å senke øyenbrynene, og legge godviljen til. Det fortjener debutanter. Allikevel er det ikke til å komme forbi at tanken ”Her var det mye rart” kommer snikende rett som det er, i hvert fall hos meg. Særlig under lesing av de frittstående korttekstene. Diktene er nok de som klarer seg best. Noen blir liggende i bevisstheten etter lesing, de dukker opp helt umotivert i nattens urolige søvn, eller under oppvasken. Da har de gjort seg fortjent til å bli sitert. Her er ett av dem, løsrevet fra sammenhengen det sto i:

Julia Martincic:

jeg står fast i det siste kjærtegnet

jeg leiter etter kjærester overalt

tror folk er hus å gå inn i

tar av skoa og sier: hallo! jeg er hjemme!

 

Men hva er god litteratur? Vurderingen blir uansett subjektiv i siste runde. For flere år siden hadde jeg gleden av å være til stede på et seminar om litteraturkritikk. Hovedforeleser var dansken Erik Skyum Nielsen, respektert litteraturanmelder i danske Information. Han ble spurt om hvordan han definerer god litteratur. Svaret hans glemmer jeg aldri: «Det er god litteratur når hårene på underarmen min reiser seg»!

 

Tine Kolstad

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *